5 zoekmachine optimalisatie tips die je direct moet toepassen!

Tip 1: Meten is weten. Installeer Google Analytics.

Het is een cliché, maar in het geval van resultaten behalen op het internet is het echt waar. Met is weten.
Een goede strategie uitdenken voor je online aanwezigheid is natuurlijk erg belangrijk. Daarentegen kan je die strategie nog zo goed uitgedacht hebben, in de praktijk kan het heel anders uitpakken dan je bedacht hebt. Door Google Analytics te koppelen aan je website krijg je inzicht op hetgeen er allemaal op je website gebeurd.

  • Hoeveel website bezoekers heb je
  • Hoe komen die website bezoekers op je website
  • Welke zoekwoorden hebben ze gebruikt om op je website te komen
  • Of ze een een bestelling hebben gedaan of contact hebben opgenomen
  • Hebben ze een smartphone gebruikt of zaten ze achter de desktop?
  • Gebruikten ze Internet Explorer of Google Chrome?

Google Analytics geeft je veel inzichten. Deze inzichten kan je vertalen naar je website.

Google analytics inzetten voor zoekmachine optimalisatie

Tip 2: Koppel je website aan Google Search Console

Je kan Search Console gebruiken om je vindbaarheid te verbeteren.

Google Search Console gebruiken voor zoekmachine optimalisatie

Tip 3: Zorg voor een goede website structuur

Google Search Console maakt inzichtelijk welke pagina’s worden geïndexeerd.
Door je sitemap in te dienen stel je Google instaat je website gemakkelijk te vinden. Daarnaast laat Google Search Console zien welke bronnen geblokkeerd worden en wat de reden daarvan is.

Je wilt graag dat Google je website begrijpt. Je wilt ook dat je website goed scoort in de zoekresultaten. Een voor SEO (Search Engine Optimization) ideale websitestructuur heeft een boomvorm. Een boomstructuur zorgt ervoor dat alle pagina’s snel te benaderen zijn vanaf de homepage. De boomstructuur ervoor dat content eenvoudiger bij elkaar te vinden is.
Het is aan te raden zoekwoorden in te zetten als je een boomstructuur opzet voor je website.

Een boomstructuur is niet alleen voor Google overzichtelijk. Ook voor je websitebezoekers is het erg overzichtelijk.
Hieronder een afbeelding van een boomstructuur.

Websitestructuur goede seo, zoekmachine optimalisatie

Tip 4: Zorg voor een veiligheidscertificaat

Sinds de komst van het internet wordt er veel data verzameld. We worden overspoeld met informatie. Het internet heeft veel dingen makkelijk gemaakt maar er zijn ook problemen bij gekomen. Websites worden gehackt en er worden ook regelmatig persoonsgegevens gestolen.

Er is inmiddels een wet in werking getreden. Die wet beschermt de burgers in de hele EU tegen dit soort misdrijven. De General Data Protection Regulation (GDPR). Websites die gegevens van personen kunnen verzamelen moeten aan de eisen van deze wet voldoen. Heb jij een website met een contactformulier? Dan ben jij in staat persoonsgegevens te verzamelen. Je website moet dan ook zijn voorzien van een veiligheidscertificaat.

Google werkt natuurlijk mee aan een veilig internet. Als gevolg daarvan moeten websites daarom worden voorzien van een veiligheidscertificaat.

veiligheidscertificaat voor goede seo van website. Zoekmachine optimalisatie

Tip 5: Mobile first

Het gebruik van verschillende apparaten is de afgelopen jaren erg veranderd. Dit heeft invloed op het zoekgedrag van mensen. We gaan de deur niet meer uit zonder smartphone en rijden er voor terug als we die vergeten zijn. Waar eerst de desktop, tablet en laptop werden gebruikt om dingen op te zoeken, gebruiken we nu de smartphone. Google wil de zoekresultaten aanpassen op hun gebruikers. In dit geval is het grootste gedeelte de gebruiker van de smartphone. De zoekmachine van Google wordt ingericht voor de mobiele gedeeltes van websites. Mobile first is waar Google heen gaat. Aparte mobiele websites zonder content en links krijgen zeer waarschijnlijk minder SEO waarde.

Als website eigenaar is het dus belangrijk dat je website mobiel vriendelijk is. Je zal je website van een responsive design moet voorzien.

Mobile first zoekmachine optimalisatie tips

Conclusie:

Deze 5 simpele tips zijn redelijk eenvoudig toe te passen. Binnen een uur kan je Analytics en search console gekoppeld hebben aan je website. De meeste templates zijn tegenwoordig geschikt voor mobiele apparaten en ook een veiligheidscertificaat is redelijk snel aan de website gekoppeld.
Door een goede boomstructuur toe te passen zal je website beter gelezen worden en zal je merken dat je website na verloop van tijd beter gaat scoren in de zoekresultaten. Al met al…pas deze waardevolle tips toe.

Laat iets weten

Heb jij iets aan deze 5 zoekmachine optimalisatie tips? Heb je deze zoekmachine optimalisatie tips al eerder op je website geïmplementeerd? Laat mij weten of je deze vragen met JA kunt beantwoorden. Ik hoor het ook graag als je ontkennend moet antwoorden.
Ik wil je namelijk graag waardevolle informatie geven.

Binnenkort zal ik deel 2 schrijven. Ook in dat deel zal ik 5 zoekmachine optimalisatie tips met je delen. Hou mijn blog dus in de gaten!